Joomla Werkgroep Deventer

Op woensdag 12 november 2014, werd in de Lindeboom te Schalkhaar een interessante presentatie gegeven over Jooomla 3.3.6 door Robert Smink, toen de beheerder van de website van de Seniorenacademie. Onze eigen Joomla groep was uiteraard geïnteresseerd alsmede een aantal andere belangstellenden. Het totaal aantal aanwezigen kwam uit op 16, een mooi resultaat!

Robert begon met het uitleggen van een installatie op de eigen PC of laptop met behulp van Wamp, dit is een combinatie van een Apache webserver, een MySQLdatabase , phpMyAdmin om de database te beheren en daarnaast de Joomla installatie. Op deze manier kan iedereen op zijn eigen PC aan de slag gaan. Is het resultaat uiteindelijk naar wens kan de gehele installatie met behulp van een FTP dienst zoals WinSCP of Filezilla naar een NAS of werbhoster worden geuplopad.

Daarna ging robert naar de Website van de Seniorenacademie, welke wordt gehost bij HobbyNet. Hierbij de aantekening dat alle HCC regios en interessegroepen gratis twee websites kunnen hosten, bijvoorbeeld de “echte” en een test website.

 Er werd voorgedaan hoe diverse handelingen onder Joomla moeten worden verricht.

Er werden diverse extensies (uitbreidingen ) geïnstalleerd en besproken, een aantal zullen we hier noemen:

-HESK een helpdesk extensie, met uitgebreide zoekfuncties

-Jsecurelite een extensie waarbij een extra inlognaam moet worden ingevoerd om bij het backend (de bedieningskant) van de website te komen, een en ander om hackers die standaard de inlognaam administrator ingeven te slim af te wezen.

-DP calender een simpele kalender

-Coalaweb een teller voor het aantal bezoekers op de site

-Jsmallfib, simpel small file browser, hangt een file browser aan een Joomla artikel

-Acymailing een programma waarmee nieuwsbrieven en smsjes kunnen worden verstuurd via de website. N.B. De nieuwsbrief van de seniorenacademie wordt met behulp van dit programma verstuurd. Deze extensie bevat zeer veel mogelijkheden, de nieuwsbrief kan simpel worden opgemaakt, er kan worden gekeken wie de nieuwsbrief leest en wanneer etc.etc.

Daarna werden nog enkele voorbeelden getoond en konden vragen worden gesteld en gingen de aanwezigen enthousiast naar huis.